Terapia EMDR

EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing este un tip de terapie utilizat in special in tratarea multiplelor aspecte ale traumei.

Este o terapie structurată care încurajează pacientul să se concentreze pentru scurt timp asupra memoriei traumatice, experimentând în același timp o stimulare bilaterală (de obicei mișcări ale ochilor), care este de obicei asociată cu o reducere a intensității emoției care însoțește întotdeauna amintirea traumatică.

Terapia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) (Shapiro, 2001, 2017) a fost inițial dezvoltată în 1987 pentru tratamentul tulburării de stres posttraumatic (PTSD), ghidată de modelul de procesare adaptivă a informațiilor (AIP) (Shapiro 2007).

EMDR este o terapie individuală administrată de obicei o dată sau de două ori pe săptămână, totalizând 6-12 sesiuni, deși unii pacienți au nevoie de mai puține sesiuni.

Spre deosebire de alte metode de terapie, ședințele pot fi efectuate în zile consecutive.

Modelul de procesare adaptivă a informației (AIP) consideră simptomele PTSD și alte tulburări traumatice (cu excepția celor cu cauze fizice sau chimice) drept rezultate ale unor experiențe trecute foarte intense care continuă să provoace suferință din cauza procesării inadecvate a memoriei și a stocării defectuoase (neintegrate) în memorie. Se înțelege că aceste amintiri neprocesate conțin emoțiile, gândurile, credințele și senzațiile fizice care au avut loc în momentul evenimentului. Prin urmare, atunci când amintirile care au rămas neprocesate (sau integrate necorespunzător) sunt declanșate, aceste elemente tulburătoare stocate sunt reexperimentate, provocând simptome PTSD și/sau alte tulburări.

În concluzie, spre deosebire de alte forme de terapie care se concentrează pe modificarea directă a emoțiilor, gândurilor și răspunsurilor care rezultă din experiențele traumatice, terapia EMDR se concentrează direct pe momentul traumei, cu scopul de a schimba modul în care memoria traumatică este stocată în creier, reducând și eliminând astfel simptomele problematice prin desensibilizare și reprocesare.

Observațiile clinice sugerează că, în timpul terapiei EMDR, un proces accelerat de învățare este facilitat și stimulat de procedurile EMDR standardizate, care încorporează utilizarea mișcărilor oculare și a altor forme de stimulare ritmică stânga-dreapta (bilaterală) (de exemplu, tonuri sau bătăi). Astfel, în timp ce clienții se concentrează pentru scurt timp asupra memoriei traumatice și experimentează simultan stimularea bilaterală (BLS), intensitatea și emoția asociate sunt mult reduse (Shapiro, 2017).

Citiți mai multe aici, în articolul meu de pe blog.

Din perspectivă terapeutică, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) este indicat ca metodă de tratament sau ca tratament adjuvant pentru adulți, copii, adolescenți și chiar cupluri, într-o gamă largă de afecțiuni și tulburări. Putem viza împreună: anxietatea, depresia, tulburările de somn, atacurile de panică, PTSD, tulburarea de personalitate borderline, tulburările alimentare, frica și fobiile sau alte tulburări.